Praktické rady
Teplota vína
Teplota podávaného vína je významnější, než si mnozí myslí a může mít velký vliv na jeho kvalitu.
Bílé víno: podáváme při teplotě 10 – 12 °C
Červené víno: podáváme při teplotě 14 – 16 °C
Růžové víno: podáváme při teplotě 10 – 12 °C
Šumivé víno: podáváme při teplotě 5 – 7 °C
Perlivé víno: podáváme při teplotě 8 – 10 °C
Likérové víno: podáváme při teplotě 6 – 8 °C
Botrytická, slámová vína: podáváme při teplotě 6 °C
Cukernatost vína:
suché - nejvýše 4 g zbytkového cukru/litr
polosuché - 4,1 - 12 g zbytkového cukru/litr
polosladké - 12,1 - 45 g zbytkového cukru/litr
sladké - minimální obsah 45 g zbytkového cukru/litr
Skladování vína
Teplota hraje při skladování vína rozhodující úlohu. Nejlepší teplota pro dlouhodobé skladování vína je okolo 12°C a vlhkosti okolo 70%. Při vyšší teplotě vyzrává víno rychleji než by mělo a změna chemických procesů může víno negativně ovlivnit. Větší zlo než vysoká teplota je teplota nízká. Vínu také nesvědčí časté střídání teplot a přímé sluneční světlo. Skladované láhve pokládáme horizontálně. Víno by nemělo stát, protože přes korek víno dýchá.
Konzumace vína
Vhodné množství pro kladné účinky na organismus je pro ženy 2 – 3dcl/den a pro muže 3-4dcl/den. Konzumace vyšších dávek zvyšuje výskyt cirhózy jater. Při umírněné konzumaci jinak víno blahodárně působí na zažívání, záněty, srážení krve, rozhání nadýmání. Konzumací vína se snižuje výskyt cukrovky, nádoru tlustého střeva, snižuje úmrtí na kardiovaskulární choroby a jednoznačně snižuje úmrtnost.
Skleničky na víno
Volba sklenic je důležitá. Mají být z tenkostěnného, nebroušeného a nezdobeného skla tulipánového tvaru. Sklenice má být na stopce, za kterou ji držíme, abychom si víno nezahřívali. Skleničku naplníme jen do jedné třetiny. Vínem tak můžeme kroužit a dobře si vychutnat aromatické látky.
Jak víno degustovat
Nejdříve víno zkoumáme pohledem, posuzujeme jeho barvu a jiskru. Dále přichází na řadu čich. Vůně vína je smyslový zážitek, proto je dobré nespěchat a dosyta si buket vychutnat. Poté vezmeme do úst jen malý doušek vína a válíme ho u ústech.
-
degustaci zahajujeme vždy nejdříve bílým vínem před červeným
-
nejprve pijeme lehké mladé víno, pak přejdeme k vínům výraznějším, voňavějším a plným
-
suchá vína se podávají před víny sladkými