Uzávěry vín

Korek
Přírodní celokorková zátka - tradiční uzávěr lahví s vínem, který přetrval staletí. Z hlediska ochrany vína před vnějšími vlivy je to ideální uzávěr.Ideální je pro kvalitnější vína na dlouhodobější ležení v láhvi.Dvouplošková korková zátka - jde o kombinaci aglomerovaného (drceného) korku s ploškami z přírodního korku na obou stranách zátky.Levnější řešení pro vína s doporučenou spotřebou do 5 let.Aglomerované (drcené a lisované) - cenově nejdostupnější korková zátka, vhodná obvykle pro stolní nebo jakostní vína se spotřebou do půl roku.

Výhoda - víno pod korkovou zátkou pokračuje přirozenou cestou ve svém zrání.                                   Nevýhoda - jedinou nevýhodou korkových zátek je možnost znehodnocení vína neprávným korkem.

 

Syntetická (plastová)zátka

Našla si cestu do vinných sklepů již před několika lety. Umělé zátky doporučuji pro vína se spotřebou do dvou let.

 

Výhoda - po určitou dobu udržuje svěžest a ovocnost nalahvovaných mladých vín. Do jednoho roku si víno udržuje své vlastnosti z doby lahvování, výrazně je nemění jako v případě korku. Nevylepší ani nepokazí.

Nevýhoda - zhruba po roce a půl až dvou letech v lahvích uzavřených syntetickou zátkou klesá obsah volné síry ve víně, tudíž úplně ideálně do tohoto časového intervalu víno spotřebovat.

 

 

Šroubovací uzávěr

Je praktický, stabilní a udrží kvalitu vín.

Výhoda - poskytuje hermetický uzávěr a jsou tak odolné vůči atmosférickým změnám jsou inertní a eliminují jakoukoliv potenciální výměnu aroma mezi vínem a zátkou jejich kvalita je stále stejná pro bílá, růžová i červená vína s ovocným aroma jsou jedinečným technickým řešením, jak uchovat jejich chuť, svěžest a mládí a posléze zabezpečit jejich plynulé zrání po naplnění do láhví. Možnost vlastního potisku
Nevýhoda - je třeba speciálních lahví.